Bor hjemme og tar fagbrevet de vil ha

Emil Henriksen (19) og Ymir Höskuldsson (17) utdanner seg til industrimekanikere hos Olsens Verft i Bedriftsmodellen ved Nord-Troms videregående skole.

- Jeg vil ikke flytte til Alta eller Tromsø for å ta utdannelse som industrimekaniker, så da valgte jeg Bedriftsmodellen, sier Höskuldsson.

Olsen verft er et skipsverft og mekanisk verksted som ligger i Bakkeby i Nordreisa. Verftet har en lang historie helt siden 1923 og driftes i dag av tredje generasjon, Helge J. Olsen. I en årrekke har verftet lært opp elever til å bli gode fagarbeidere, og de var en av de første bedriftene som tok imot lærlinger i Bedriftsmodellen.

– Det er interessant å ha elever i opplæring. Bedriftsmodellen er et tiltak for å sikre rekruttering – vi må kontinuerlig ha lærlinger og jeg håper de vil jobbe videre hos oss etter endt lærlingtid, sier Helge Olsen, daglig leder i Olsens Verft AS.

Bedriftsmodellen ved Nord-Troms videregående skole tilbyr yrkesfaglige utdanninger som videregående ikke har som ordinære tilbud i dag. Det gjør at elever i Nord-Troms får langt flere valgmuligheter innen yrkesfag. Bedriftsmodellen ble etablert i 2020 på bakgrunn av et stort behov for yrkesfaglig arbeidskraft i regionen.

Kan bo hjemme

Emil og Ymir forteller at de valgte Bedriftsmodellen av flere grunner.

– Jeg vurderte å flytte til Kirkenes for å bli anleggsmaskinfører, men så kom det en dame fra videregående og foreslo industrimekaniker i Bedriftsmodellen, og da sa jeg ja. Det var et spontant valg, men jeg angrer ikke! sier Emil.

Ymir har alltid interessert seg for motorer og skruing. Etter et skolebesøk i Alta der han skrudde på anleggsmaskiner og kraner, var utdanningsvalget tatt.

– Jeg bestemte meg da for å bli industrimekaniker. Jeg vil ikke flytte til Alta eller Tromsø for å gå VG2, fordi det er så dyrt. Så da valgte jeg Bedriftsmodellen.

Disse fagbrevene kan du søke på

Mange muligheter

Arbeidsoppgavene ved Olsen verft er varierte. Ymir går VG2 og har fortsatt fellesfag ved Nord-Troms VGS, så da er han to dager på skolen og tre dager i bedriften. Emil er på sitt siste år som lærling og er på jobb hver dag. Han har nylig bestått tverrfaglig eksamen og ser fram til mulighetene han har i arbeidslivet.

Les også: Tar fagbrev i sjømatproduksjon i Bedriftsmodellen

Ungdommene synes det beste med denne utdanningsmodellen er at man starter i jobb med en gang, får lønn og lærer mer i praksis.

–Det er en stor fordel med Bedriftsmodellen at man kan jobbe med en gang, og jeg vet hvilke muligheter jeg har i arbeidsmarkedet framover, sier Emil og legger til:

– I Bedriftsmodellen får man mange flere verkstedstimer enn på skolen. Man lærer de praktiske tingene raskere.

Ymir nikker og er enig med kollegaen.

– Ja, man får definitivt mange flere verkstedtimer, fordi man går i arbeid med en gang. Jeg synes også det er viktig å støtte lokale bedrifter. De får det vanskelig i Nord-Troms hvis de ikke har arbeidskraft.

Slik søker du på Bedriftsmodellen

Nye lokaler og nytt utstyr

Sammen med Moen verft etablerer Olsen verft et helt nytt verft på Skjervøy, og til våren starter flyttinga fra Bakkeby. Da blir Olsen verft en del av konsernet Moen verft.

– Det er spennende – alt blir nytt! Nytt utstyr, ny plass og nye kollegaer, sier Emil.

GODT VALG: Emil Henriksen er glad han valgte å bli industrimekaniker. - Jeg har mange muligheter i arbeid framover. FOTO OG TEKST: Siri B. Elvestad/Nordtro AS

To lærlingplasser i Bedriftsmodellen

I dag har Olsen verft kapasitet til båter på 50-65 fot avhengig av hvilken type båt det er. Ettersom båtene har blitt større og næringene har vokst, har kapasiteten blitt for liten. Det nye verftet på Sandøra vil ha betydelig større kapasitet. Planlagt åpning er høsten 2024. Ymir gleder seg til flyttinga.

– Det blir enklere for meg fordi jeg har hybel på Skjervøy, sier han og legger til:

– Kanskje kommer det flere elever fra TIP på videregående som har utplassering på det nye verftet, så blir det enda mer sosialt. Det blir bra.

Verftet søker etter to elever med oppstart høsten 2024 i Bedriftsmodellen; en industrimekaniker og en lærling i platearbeiderfaget.

– Vi har hatt lærlinger i mange år. Det er hard konkurranse om arbeidskrafta og vi håper elever søker lærlingplass hos oss, sier Olsen.