På vei til fagbrev i sjømatproduksjon

Aragorn og Christopher er glade de valgte Bedriftsmodellen ved Nord-Troms VGS. De skal ta fagbrev i sjømatproduksjon.

Aragorn Olsen Mikkelsen (18) og Christopher Lilleng Davidsen (18) angrer ikke ett sekund på at de valgte Bedriftsmodellen da de startet på Nord-Troms videregående skole.

Aragorn og Christopher er skoleåret 2022/2023 på i sitt tredje år på veien til fagbrev i sjømatproduksjon.

– Det var artig å starte i arbeid rett etter ungdomsskolen. Jeg var litt skolelei og ville jobbe med fisk, så da bestemte jeg meg for å prøve når jeg fikk muligheten, sier Aragorn Olsen Mikkelsen.

Aragorn går Bedriftsmodellen i Lerøy Aurora, imens Christopher er i Arnøy Laks. Både Aragorn og Christopher er veldig fornøyde med arbeidsgiverne sine.

– Jeg har et godt opplegg i Lerøy og kom raskt i gang da jeg startet. Jeg kunne ingenting fra før og har lært utrolig mye om hele prosessen fra det som skjer ute på anleggene og hele veien videre til fisken sendes med lastebil. Akkurat nå er jeg på slakteriet og har et dypdykk i maskinene og lærer om førstehands vedlikehold. Det er gøy, sier Aragorn og legger til:

– Det beste med jobben er palletering. Da kjører jeg kasser med truck.

Christopher er enig med Aragorn i at palletering er en av de morsomste arbeidsoppgavene.

– Jeg trives også godt med å ansvar på slakteriet og jobbe med robotene, sier Christopher.

Innholdsrik opplæring

Fagarbeidere i sjømatproduksjon arbeider med mottak, kontroll og håndtering av fisk og annen sjømat, og det er høyt fokus på kvalitet i arbeidet. Aragorn og Christopher forteller at det er viktig å være praktisk anlagt for å trives i sjømatproduksjon.

– Man må også være motivert og målbevisst for å gjennomføre fagbrev i Bedriftsmodellen, sier Aragorn.

– Bare søk!

Christopher og Aragorn kjente ikke hverandre så godt før de startet i Bedriftsmodellen, men gjennom den har de blitt gode venner og henger ofte sammen på fritida. De har gått i klasse sammen på videregående, og blant annet reist på fagtur i Tromsø med Opplæringskontoret for fiskerifag.

– Vi hadde fellesfagene sammen på videregående, så da ble vi godt kjent, forteller Christopher.

– Hva vil dere si til elevene som vurderer å søke på Bedriftsmodellen?

– Bare søk! Man lærer hva som kreves i arbeidslivet med en gang. Det gir ny motivasjon å komme fra skolebenken til arbeidslivet, smiler Aragorn.

Lerøy Bedriftsmodellen

- Har utviklet seg stort

Thomas Pedersen er fagansvarlig for Aragorn i Lerøy Aurora. Han lærer Aragorn programfagene for sjømatproduksjon i samarbeid med opplæringskontoret.

– Aragorn har utviklet seg stort siden han var 15 år og kom hit i Lerøy til den personen han er i dag. Det er artig å se utviklinga og at ungdommene blir tryggere på seg selv, sier Thomas Pedersen, fagansvarlig i Lerøy Aurora på Skjervøy.

Pedersen har stor tro på at Bedriftsmodellen er et godt opplæringsløp for ungdommer som vil bo hjemme og gjennomføre en yrkesfaglig retning Nord-Troms VGS ikke har tilbud om i dag. Han oppfordrer interesserte elever til å søke.

– Bedriftsmodellen er en fin vei å gå og det er viktig at ungdommene får muligheten til å utdanne seg i sjømatproduksjon. Vi trenger fagfolk og det er kjempeviktig å rekruttere ungdom til sjømatnæringa, sier Pedersen.